Den Thailändska Traditionella Medicinska Massagen, mest känd som Thai Massage, är ett av världens äldsta läkande modalitet. Det börjades i Indien under Buddhas tid, över 2 500 år sedan, och infördes till världen genom helgonet “Fader läkaren Shivago Komarpajh”, en nutida Buddha som många kallar den personliga läkaren till Indiens konung.
Medans Buddism spreds geonom Indien, spreds även den läkande medicinen med den. Tidigt i sin utveckling hittade den sin väg till Sydöstra Asien, där den I många hundratals år utfördes av munkar som ett element av den infödda thailandska medicinen. Det thailändska folket, liksom många andra i orienten, såg sjukdom som en obalans av kropp/sinne/själ och sökte hjälp hos det lokala templet. De behandlades med de fyra elementen av den traditionella Thailändska medicinen:

  • Närings rådgivning (fokuserat på att hålla dieten)

  • Örter (gavs både som inre och yttre medicin)

  • Själslig rådgivning (huvudsakligen meditering och buddisms principer)

  • Thai massage (som formade bakbenet av den fysiska behandlingen)


  • Än idag har den traditionella Thai massagen kvar elementen av de starka själsliga anknytningarna. Massörerna börjar dagen med att be till “Fader Läkaren”, som läses på Pali, och påminner om de fyra gudomliga själstillstånd av den buddistiska läran; Medkänsla, godhet, glädjen och balansen. För man måste börja med medkänlsa för sig själv liksom för andra- och från medkänsla kommer godhet som I sin tur leder till känlsan av lycka som möjliggör att man hittar balans i livet.